Paljun käyttöohje

Palju on aina täytettävä vedellä vähintään 5 cm kamiinan ylempien liitosputkien yläpuolelle ennen tulen sytyttämistä kamiinaan. Veden saa vesipostista mökin ulkoseinästä vesiletkulla. Paljun kamiinaa ei saa koskaan sytyttää paljun ollessa tyhjä tai vajaasti täytetty. Paljua ei saa myöskään tyhjentää vedestä, ennen kuin tuli on kokonaan sammunut kamiinasta ja hiillos hiipunut. Vajaan paljun lämmittäminen johtaa aina kamiinan sulamiseen.

Sytytykseen ja lämmitykseen kannattaa käyttää pieniä ja kuivia puita ja lisätä tarpeen mukaan n. 10–15 minuutin välein. Kamiinassa tulee lämmityksen aikana pitää jatkuvaa reilua tulta, jotta puut palavat kunnolla ja palju lämpiää maksimitehoilla. Liian pienellä tulella lämmitysaika venyy huomattavasti.

Talvella lämmitykseen voi varata 3–4 tuntia ensimmäisenä päivänä, seuraavina päivinä pakkasen mukaan 1–2 tuntia. Pakkasilla paljua pitää lämmittää joka päivä, tai tyhjentää se. Kovilla pakkasilla voi olla tarpeen pitää pientä tulta myös kylpemisen aikana. Täytettyä kamiinaa ei saa päästää jäätymään talvella -> tyhjennä palju vedestä tai huolehdi riittävästä lämmityksestä.

Talvella noudatathan erityistä varovaisuutta liikkuessani paljun ympärillä ja sen rappusissa liukastumisvaaran takia.

Älä lämmitä kylpyvettä liian kuumaksi. Suositeltava veden lämpötila on 37-38°C. Talvella veden lämpötila on hyvä olla n. 40°C, mutta älä kuitenkaan lämmitä paljua yli 44°C.

Paljun käytöstä sovitaan aina erikseen, käyttö lisämaksusta.

HUOM. MUISTATHAN MENNÄ PALJUUN AINA SUIHKUN KAUTTA HYVIN PESEYTYNEENÄ, NIIN VESI PYSYY PUHTAANA!

HUOM. PALJUA JA KAMIINAA EI SAA PÄÄSTÄÄ JÄÄTYMÄÄN TALVELLA!

Paljun lämmitys

 • Varmista, että paljun tulppa on kiinni. Tulpan paikka löytyy paljun ulkopuolelta rappusen alta. Tulpassa on oranssi lenkki. Tulppa aukeaa kiertämällä oranssia lenkkiä auki vastapäivään ja vetämällä tulppaa ulospäin. Talvella tulppa voi jäätyä, saat sen auki ottamalla hanasta kuumaa vettä ämpäriin ja kaatamalla sitä hitaasti tulpan päälle. Jos tulppa ei ole jäässä, se lähtee hyvin pienellä heilutuksella riuhtomatta irti.
 • Varmista, että paljun sisällä on lämpömittari sekä halutessasi aktiivihappitabletti. 1 tabletti kestää n. 3-4 kylpykertaa ja pitää veden puhtaana.
 • Täytä palju vedellä, muttei kuitenkaan piripintaan. Hyvä veden korkeus on n. 10 cm yläreunan alapuolella. Voit alkaa lämmittää, kun veden pinta on riittävä eli yli kamiinan liitosputkien. Pidä yllä riittävää tulta pienillä puilla.
 • Seuraa lämpötilaa (älä lämmitä yli 44’c).
 • Ota paljun kansi pois ainoastaan veden täytön, kylpemisen ja pesun ajaksi. Kansi on kiinni paljussa klipseillä, avaathan ne ennen kannen poisottamista. Talvella klipsit saattavat myös jäätyä, sulat ne, etteivät ne mene rikki.
 • Paljuun mennään aina suihkun kautta hyvin peseytyneenä.

Nauti kylvystä!

HUOM! PALJUN TYHJENNYS!

 • Talvella palju on tyhjennettävä välittömästi, kun viimeinen kylpijä lähtee paljusta, jos paljua ei enää lämmitetä seuraavana päivänä! Huomioithan, että tuli on oltava sammunut kamiinassa ennen paljun tyhjennystä.
 •  Tyhjennyksen jälkeen palju on pestävä huolellisesti sisäpuolelta siihen tarkoitetulla pesuaineella ja harjalla.
 • Avaa paljun tulppa vain sen verran, että paljun vesi alkaa tyhjentyä vihreään poistoputkeen (ei poisteta tulppaa kokonaan). Palju tyhjennetään talvella vain veden ollessa lämmintä – kylmän veden laskeminen poistoputkeen aiheuttaa putken jäätymisen! Huomaathan, että kylmä vesi painuu paljun pohjalle ja lämpömittari pinnalla näyttää vain pintaveden lämpötilan.

Kylpypaljun käyttäjät ovat vastuussa paljun oikeaoppisesta lämmittämisestä ja huolehtivat siitä ohjeiden mukaisesti lomansa aikana. Käyttäjät ovat myös vastuussa kamiinalle tai kylpypaljulle tai sen kannelle aiheutuneista vahingoista, jos vahinko on aiheutunut huolimattomuudesta, laiminlyönnistä tai ettei ohjeita ole noudatettu.  

Meiltä voi kysyä myös paljun lämmityspalvelua, jos mökille saapuessanne haluatte valmiiksi lämmitetyn paljun! Sovittaessa tulemme myös tyhjentämään ja pesemään paljun erillistä korvausta vastaan.

Jos Sinulla on mitä vain kysymyksiä paljun lämmitykseen, käyttöön tai pesuun liittyen, soita Tommille 0400 906 369 tai Lotalle 040 135 1966. Neuvomme mielellämme!

Paljun pesuohjeet

 • tyhjennä palju ohjeiden mukaisesti (pakkasilla tyhjennettävä lämpimänä)
 • suihkuta painesuihkepullolla pesuainetta paljun sisäpintoihin
 • harjaa paljun sisäpinnat märällä paljuharjalla (ämpärillinen kuumaa vettä voi olla avuksi)
 • huuhtele palju ja tarkista että se jää puhtaaksi
 • sulje kansi ja kiinnitä klipsit
 • tyhjennä tuhkat kamiinasta tuhka-astiaan
 • vesiletku säilytetään pakkasilla mökin sisätiloissa

Jos palju jätetään pesemättä käytön jälkeen, tulemme laskuttamaan siitä erillisen siivousmaksun 40€ kesällä, 80€ talvella. Talvella, jos paljun poistoputki on jäässä ja joudutaan avaamaan erikseen, veloitamme tästä 120€.

Rukan Huvila & Huolto Oy
Nissinvaarantie 22a
93600 Kuusamo

Lotta Viholainen/ 040 135 1966
Tommi Viholainen/ 0400 906 369